2010. január 16., szombat

tökéletes édesség

Hanyi kapott karácsonyra recepteskönyvet. Nem is akármit, hanem Mary Poppins recepteskönyvét.Kipróbáltuk az almamorzsát és rájöttem, hogy bár ronda (na jó, lehet, hogy csak a mienk)


ez az egyik legjobb családi édesség. Egyrészt mert a kicsik is sokat és ügyesen, érdemben tudnak segíteni az elkészítésében (az almaszeletelős kép sajnos a munka hevében elmaradt),
másrészt mert mindenkinek ízlik.

A recept (Hanka gépelte be):

"Az almamorzsa receptje

Hozzávalók:
1 és 1/2kg savanykás alma
2 szál fahéj, félbe törve
6 szegfűszeg
1 és 1/4 dl (125g) víz
165 g kristálycukor

A morzsához:
500 g átszitált RÉTESLISZT
1 kávéskanál gyömbér (por)
1 csipet sütőpor
125 g vaj
2 púpozott evőkanál barna cukor
2 púpozott evőkanál kristálycukor

Meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük az almát. Vastag falú edényben puhára főzzük a fahéjjal, szegfűszeggel és vízzel. Eltávolítjuk a szegfűszeget és a fahéjat, a masszába belekeverjük a cukrot. Ha az alma nagyon savanyú ,tehetünk hozzá még kevés cukrot. Lehűtjük.

A sütőt 180°-ra melegítjük.
A lisztet, a gyömbért és a sütőport keverőtálba szitáljuk. A vajat feldaraboljuk, és homok finomságúra morzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, és megint elmorzsoljuk. Az almát kb 30X20X4 cm-es tűzálló tálba kanalazzuk. A tetejét elsimítjuk de nem nyomkodjuk le. A morzsát egyenletesen az almára szórjuk, de ezt sem nyomkodjuk le. Kb. 30 percig sütjük."

Itt a vége...

2010. január 14., csütörtök

beszélgetünk, maximum

Dolgozunk. Én a gépen, Rozi a konyhaasztalnál a papírjaival.

R: nyöszörög, hüppög
én: Mi baj, Rozi?
R: semmi, most már bömböl

odamegyek, megnézem, mit csinál
ezt látom


é: Húú (mondom teljesen őszinte lelkesedéssel, mert eddig még soha nem írta le egyedül azt, hogy anya és Hanka (itt van is némi zavar a Hanyi és Hanka változatokkal), mindig csak ha valamelyik nővére előírta neki), nem is tudtam, hogy ilyen ügyes vagy!

R: tovább bömbölve De az ipszilon túl nagy lett!!!

Beletelt egy kis időbe, míg megvigasztalódott.

Itt a vége...