2009. április 5., vasárnap

kirándulunk – Mátrakeresztes, Vidróczki-barlang

A pontos úti cél a fakanáliparáról méltán híres Mátrakeresztes közelében található Vidróczki-barlang volt.


Nagyobb térképre váltás


A faluban parkoltunk, az Óvár étterem előtti parkolóban, és a patakot keresztező piros jelzésen indultunk délnek. Körtúrát terveztünk, ezért a piros jelzést követtük a Mocsárbükki rét felé, majd innen kanyarodtunk rá a piros kereszttel jelzett ösvényre.
Rögtön az út elején, az Óvár étterem mögött át kell kelni a patakon. Ez otthonról még nem látszott problémásnak, mert a térképünk (amit én egyébként nagyon szeretek) útmutatója szerint van itt egy bürü.
Valójában nincs. Száraz időben nem bonyolult, esős időszakok után viszont – mivel erős a patak sodrása – nem egyszerű az átkelés.
Az út fenyves, tölgyes és bükkös erdőrészeken halad keresztül, a jelzések az út nagy részén jól követhetők. Nagyon eltévedni egyébként sem lehet; a falu közel van, az út barlanghoz közeli szakaszáról már a házakat is látni.
A körtúra kb. 2,5–3 km hosszú, helyenként jó kis emelkedőkkel.
Ami négy évesünk keményen gyalogolt. Kisebbeket kendőben a legjobb szállítani, így velük is le lehet jutni a barlanghoz és a vízeséshez is.
Az alsó vízesésnél kincset is kereshetünk; a vízesés mögötti sziklafalba geoládát rejtettek. Nekünk ez volt a harmadik.
Galyatető vagy a Kékes felé is érdemes útba ejteni: ha a patakon átkelve a piros kereszten indulunk el, 600–700 méter gyaloglás után elérünk a vízeséshez és a barlanghoz.

Képes beszámoló a túrákról hajtás (klikk az itt a vége feliratra) után.

Itt a vége...