2009. július 14., kedd

kristályok

Hanyival kristályt növesztettünk. Jó régen kezdődött a dolog, de elfeledkeztünk róla, ezért csak nemrég szedtük elő újra az üveget a szekrény tetejéről.
Miután a folyadékot leöntöttük ezt láttuk:

Tomi – némi meleg víz segítségével – ügyesen ki is tudta szedni az üvegből:

Bár a befőttes üveg ad némi támpontot a méretet illetően, a pontosság kedvéért ideírom, hogy a kép hosszabbik oldala 15 cm.

Játékos kedvű olvasóink találgathatnak, hogy mi is ez a kristály.

Recept (és megfejtés) hajtás után.




A neten sok kristálykészítési receptet találhattok. Például itt vagy itt. Mi ezt használtuk, cukrot kristályosítottunk.

Így dolgoztunk:

Kimértük a hozzávalókat: 4 deci vízhez 95 dkg cukrot adtunk.


A vizet a cukorral felforraltuk. Egy befőttes üvegbe kőzetdarabot helyeztünk, azzal a szándékkal, hogy a cukorkristályunk ezen kezdjen el fejlődni. Az üveget egy nagy fazékba tettük, majd beleöntöttük az oldatot.


Az üveget lezártuk,


aztán körberaktuk anyagdarabokkal (a lányok babaruhakészletének egy részével), hogy sokáig melegen tartsuk, lassan hűljön ki az oldatunk.


Aztán az egészet feltettük a szekrény tetejére, hogy senki ne háborgassa. Majd vártunk, vártunk, olyan sokáig, hogy el is felejtettük az egészet. A többit meg már tudjátok.

2 megjegyzés:

Gyöngyösi írta...

szia, szeretnék neked privát levelet írni. küldesz egy emilt a csilla.gyongyosi kukac upfron pont hu emil-címre, kérlek?

kata írta...

visszajön a levelem erről a címről, ide írhatsz: readandlearn kukac indamail pont hu