2009. május 30., szombat

Kirándulunk – Sámsonháza kőfejtő, Fehérkő vár


Sámsonháza, Fehérkő vár nagyobb térképen való megjelenítése

Sámsonháza egy kis szlovák falu a Cserhát keleti szélén.

Sokszor jártunk már itt, egyrészt mert közel van hozzánk, másrészt mert nagyon szeretjük a kőfejtőt és a várromhoz vezető utat is. Az utóbbiból természetesen több is van. Fel lehet jutni a kék túra vonalán, ez egy kis kerülő a szántóföldek között, viszont lankás, nem emelkedik meredeken. Mi általában a rövidebb utat választjuk ami a falu végén indul a kőfejtő közeléből, és meredeken visz fel, előbb fenyők közt, majd egy akácoson keresztül. Legutóbb viszont a kőfejtőből másztunk fel, innen is vezet egy kis ösvény, ez is meredek, de a kilátás nagyon klassz.
A harmadik lehetőség ha a geológiai tanösvényen indulunk el. Ez a bányán túl kezdődik, de gyakran nagyon sáros, érdemes hosszabb száraz időszak után kipróbálni. A kőbánya egyébként védett geológiai feltárás. (Egyetemista koromban ez volt az első terepgyakorlatunk első állomása.)

A várromnál van szalonnasütő hely és egy árnyas asztal padokkal. Mikor egy éve jártunk itt még volt ismertetőtábla is a régészeti ásatás eredményeiről, azóta ez az enyészeté lett, sajnos.

Legutoljára biciklivel mentünk, már Hanka is ügyesen és kitartóan teker, Rozit még szállítjuk.

A falu honlapján érdemes megnézni a képgalériát is.

No meg a Másfélmillió lépés idevágó, 5. részét. Sámsonházáról a 1:34–8:42 szakaszban esik szó. Megtudhatjátok hogy készül a sztrapacska és mi az a keserű túró. Juhász Árpád pedig a kőbánya geológiai érdekességeiről beszél.

Hajtás után képes beszámoló a mi legutóbbi utunkról.

A bánya:

Vigyázz állásban, macskával, úgy öt évvel ezelőttről:

Parkolunk:

Pihenő a hegyoldalban:

Kőzetek másképp:

Faluvégi játszótér:


Nincsenek megjegyzések: