2009. február 8., vasárnap

kirándulunk – Mátraverebély-Szentkút

Egyik legkedvesebb kirándulóhelyünk. Azért szeretjük mert itt megvan minden, ami egy gyerekekkel – és nem mellesleg: mindenki megelégedésére – eltöltött kellemes délutánhoz kell: remetebarlangok, egy szurdok nagy, megmászható kőgörgetegekkel, kis patak négy forrással, jól járható utakkal.

A források még babakocsival is jól megközelíthetők, de kendőben a kisebbeket a remetebarlanghoz is fel lehet vinni. Egy stramm kétéves pedig felmegy egyedül is.

Megközelíthető gyalog, bicajjal és autóval is, sőt időnként vannak menetrendszerinti buszjáratok is. Van nagy parkoló, de búcsúk idején nagy a tömeg.

A geocaching oldalán sok információ olvasható itt. Ha azonban megfogadjátok a szerző tanácsát, és nem mentek be a faluba, akkor nem láthatjátok a nagyon szép gótikus templomot. Kedvcsinálónak érdemes megnézni a Másfélmillió lépés Magyarországon filmsorozat 4. részét , legalábbis a 34:10 – 36:48 közti szakaszt (persze inkább az egészet), ahol a templomról esik szó.


Ha jó az idő, mi biciklivel szoktunk menni, ilyenkor pont a templom mellett visz az út. Kétségtelen azonban, hogy az innen a falu határáig vezető szakasz kisebb szociográfiai tanulmányúttal is felér.


Még egy, a geocaching oldalán nem említett érdekesség Szentkútról. Schafarzik Ferenc 1904-es bányakatalógusa szerint a közeli mészkőbánya kőzetét több helyen is felhasználták építkezésekre az országban. Többek között Jászberény és vidékének építkezéseinél, illetve Budapesten is több helyen, lépcsők készítésére.


Itt pedig egy képeslap 1943-ból:További fotók hajtás után.
Remeték:Források és csúszkálók (azaz iringálók) a távolban:
A szurdok télen:
Bicajjal is lehet:
Bevárja a lemaradtakat:


Nincsenek megjegyzések: