2009. január 30., péntek

csipkelekvár

A minap elővettem az őszi csipkelekvárt. Úgy tűnik csak engem érdekel, mert eddig még senki nem kóstolta meg. Nekem viszont ízlik.

Így csináltam:

A csipkebogyót megmostam, kétfelé vágtam, kikapartam a magját. Újra megmostam, hogy a szúrós szálak is lejöjjenek, aztán kevés vízben puhára főztem, majd átpasszíroztam. A masszához kg-ként kb. 80 dkg cukrot kevertem és felfőztem. Közben szaliciles forró vízzel kiöblítettem az üvegeket (és a kupakokat), ezekbe töltöttem  a forró lekvárt. Az üvegeket lezártam, jó melegen betakartam, akkor szedtem csak elő, mikor teljesen kihűltek.

A magtalanítás elég macerás – talán még a ribizliszárazással is összemérhető –, de ekkora mennyiségnél (2 (kis) üvegnyi lekvár) még bevállalható.

Nincsenek megjegyzések: