2008. december 2., kedd

számítógép

Hanna nemrég azon morfondírozott, hogyan adagolja a számítógépet a kislányának. Azóta az egyik alpha mummy is tervezte, hogy wii-t vesz karácsonyra a gyerekeknek. Egészen addig, amíg meg nem nézte Robbie Cooper videóját, amin tinédzserek videójátékoznak.

Utánanéztem egy kicsit a számítógép vs gyerek témának a neten. Találtam egy csomó közhelyes vacakot arról, hogy milyen szomorú, hogy a számítógépek miatt ma már alig olvasnak a gyerekek. Aztán olyan írásokat amik a gépek áldásos és károsnak vélt hatásait boncolgatják –  egy csomó egymásnak sokszor teljesen ellentmondó dolgot -, végül ráakadtam Hammer Ferenc cikkére a Médiakutató oldalán.

A cikk Thomas Fuchs és Ludger Wößmann PISA-felmérés kapcsán született tanulmányairól és azok médiabeli utóéletéről elmélkedik. Tanulságos darab. (Az eredeti tanulmány sajnos nem elérhető a lábjegyzetben megadott linken, de itt megvan.)


Idemásolok egy passzust a következtetések fejezetből:

„Másodszor, jóllehet, e kritikai megjegyzés az empirikus társadalomkutatás általánosabb módszertani kérdéseire vonatkozik, fel kell tenni a kérdést, hogy a tanulók teljesítményét meghatározó faktorok kutatása során mi értelme van a szülői faktorok kiküszöbölésének. A Fuchs-Wößmann-kutatás konkrét vonatkozásában például meg vagyok győződve arról, hogy különféle szülők másképp csinálnak dolgokat gyerekeikkel, beleértve az olyan általános gyakorlatokat, mint a beszélgetés, az evés, a tévézés, a játszás, a tanulás és valószínűleg a számítógép-használat is. Így kérdéses, hogy a számítógép-használattal kapcsolatos cselekvések és normák hogyan emelhetők ki egy statisztikai eljárás segítségével a különféle szokások, normák, értékek, gyakorlatok, idők és terek által definiált családi praxis hálózatából.”


Érdekes írás, viszont sajna nem helyettesíti a Hanna által – és persze általam is – áhított Nagy Számítástechnika Adagolási Kézikönyvet.

Mert hogy is állunk mi a számítógéppel?

Van belőle kettő: egy a konyhában – ez kvázi a mienk – és egy a gyerekszobában – ez a gyerekeké. Szép leosztás, de a kinti gépért még így is harcok mennek néha, mert internetezni csak ezen lehet.

Mindegyik lány használja a gépet: Rozi az egyszervolton néz animációkat, hallgat zenéket, vagy ’énkicsipónizik’. Hanyi is is nyomul az egyszervolton, de keres magának más játékokat is a neten. Teónál a sims a favorit, leginkább építkezni és családokat kreálni szeret. A nagyok ’fenn vannak’  a my vip-en, Teó az iwiw-en is. Csetelni is szokott a barátaival. A netet iskolai munkákhoz is használják, ilyenkor általában én is közreműködök. Ja, és mindegyiküknek vannak paintes rajzai is.

Szerencsére a játékkonzolok még nem jutottak el hozzánk.

Szóval gépeznek eleget. Elég korán ültek először a számítógéphez. Viszont szeretnek papírra is rajzolni. A nagyok zenélnek is, Hanyi hegedül, Teó idén kezdett gitározni, a suliban pedig furulyáznak. Van bicajuk, ugrókötelük, görkorijuk, sokat táncolnak és gyakran kirándulunk. Ennél jobb egyensúlyt úgy tűnik, nem tudunk tartani. De egyáltalán nem vagyok elégedett, mert ha Teó túllendül egy ponton a gépezésben, akkor szúrós, tüskés lesz, nem lehet hozzá szólni. Ilyenkor veszekedős gépről eltávolítás is van. Sajnos.

Mióta felolvastam nekik Gion Nándor A kárókatonák még nem jöttek vissza regényét (majd mesélek erről is egyszer) megint rákaptak az olvasásra. Az olvasásfüggésbe pedig talán még nem halt bele senki. Vagy izguljak emiatt is????

Nincsenek megjegyzések: