2008. december 9., kedd

kitörés

Hétvégén újra nekiálltunk vulkánt csinálni. Nyáron már kipróbáltunk egyszer, de az akkor készült műalkotást elajándékoztuk.
Az ötletet innen vettem.
Mi kell hozzá?
A vulkánhoz:
kartondoboz, újságpapír, cellux, filmes doboz vagy plusszos doboz, és az univerzális sógyurma. Ha színezni akarjuk, használhatunk ételfestéket, vagy akár temperát is, de keverhetünk kakaót is a masszához.
A lávához: szódabikarbóna, ecet, piros ételfesték, mosogatószer.
Mi valójában félvulkánt készítettünk, azért, hogy lerajzolhassuk, hogyan néz ki belülről egy rétegvulkán.
A kartondoboz az alap. Mi az alját és az egyik oldalát hagytuk meg. A karton közepére egy üres, tető nélküli plusszosdobozt tettünk, majd újságpapírból gombócokat gyúrtunk, körberaktuk velük a plusszosdobozt és cellux-szal a kartonhoz és egymáshoz rögzítettük őket úgy, hogy vulkánhoz hasonló alakot kaptunk.
Összegyúrtuk a sógyurmát, aztán befedtük vele az újságpapírgombócokból összerakott vulkántestet.


Ezután következett a szárítás. Nyáron könnyű dolgunk volt, mert kint a napon nagyon hamar megkeményedett a sógyurma. Most a radiátor mellé tettük, így kellett néhány nap, amíg teljesen kiszáradt és megkeményedett.
Ezután következett a legizgalmasabb rész: modelleztük a kitörést. A plusszosdozba ecetet, piros ételfestéket, néhány csepp mosogatószert és szódabikarbónát tettünk, és figyeltük, hogyan tör a felszínre a láva. Így:


Nincsenek megjegyzések: